Ga naar de inhoud

De opleiding tot zadelpasser bestaat uit diverse modules die je voorbereiden op alle aspecten van het vak als zadel- en tuigdeskundige.

Bij het vak van zadelpasser werk je met een drie-eenheid. Het paard, de ruiter en het zadel. Jij zorgt ervoor dat het tuig passend is en dat de ruiter en het paard in harmonie met elkaar kunnen samenwerken. In de dagelijkse praktijk controleer je zadels bij de klant, je past ze aan op locatie of in je werkplaats, je geeft advies en verkoopt tweedehands of nieuwe zadels.

Het paard

Goede kennis van bouw, beweging en anatomie van het paard is heel belangrijk voor een goede zadel- en tuigdeskundige. In deze module wordt veel aandacht besteed aan het paard als sporter, als basis voor ons om een passend zadel of tuig op aan te meten.

Daarnaast staan de bodygeometrie en biomechanica van het paard centraal en de methoden om deze te beïnvloeden en te gebruiken voor het passend maken van een zadel/tuig. Deze module wordt gegeven door een erkend paardenarts in samenwerking met een dierfysiotherapeut.

Deze module is heel geschikt voor iedereen die professioneel met paarden te maken heeft zoals dierfysiotherapeuten, fysiotherapeuten, instructeurs, dierenartsen, paraveterinairs, sportmasseurs, osteopaten, hoefsmeden, bitfitters en ruiters. Deze module duurt 20 weken. De kosten voor deze module bedragen € 900,- (incl. examen) en is ook los te volgen.

paard zadel zadelpasser opleiding zadelmaker paardrijden
paardrijden met een zadel voor een paard

De markt op

Deze module bereidt je voor op alle aspecten van het verkopen van zadels en tuigen. Het informeren en adviseren van klanten vormt een belangrijk deel van de module. Daarnaast ga je aan de slag met product-presentaties en gaan we dieper in op de inkoop van producten en materialen. Ook leer je omgaan met klanten en klachten. Je maakt een ondernemingsplan en er is aandacht voor promotie van je eigen bedrijf.

De module wordt gegeven door een ervaren hippische ondernemers en deskundigen op het gebied van communicatie en marketing. Deze module is heel geschikt voor startende ondernemers in de hippische branche.

De module duurt 20 weken. De kosten voor deze module bedragen € 900,- (incl. examen) en is ook los te volgen.

De ruiter

De ruiter is een belangrijke factor bij het gaan van het paard. Een ruiter fungeert namelijk als het gewicht waarmee het paard traint in de ‘sportschool’. Een gedegen kennis van de bouw van de mens, de manier van bewegen, de relatie tussen de beweging van de mens en de invloed hiervan op het paard en zadel zijn essentieel voor een goede zadeldeskundige.

Daarnaast staat de bodygeometrie van de ruiter centraal en methoden om deze te beïnvloeden en te gebruiken voor het passend maken van een zadel. De docent is een professioneel (dier)fysiotherapeut/zadelpasser.

Deze module is heel geschikt voor iedereen die professioneel met paarden te maken heeft zoals dierfysiotherapeuten, fysiotherapeuten, instructeurs, dierenartsen, paraveterinairs, sportmasseurs, osteopaten, hoefsmeden, bitfitters, gebitsverzorgers en ruiters.

Deze module duurt 20 weken. De kosten voor deze module bedragen € 900,- (incl. examen) en is ook los te volgen.

springen met een goed passend zadel zadelpasser paard
zadelpasser aan het werk met een goed passend zadel

Zadel 1:

Beoordelen & Herkennen

In deze module staat het zadel centraal. Er is aandacht voor de verschillende modellen zadel bomen, materialen en vullingen. Diverse meetsystemen komen aan de orde. Je leert zadel fouten herkennen.

De bouw van het paard en de invloed hiervan op de ligging van het zadel worden beoordeeld. Ook de beweging van het paard onder het zadel komt uitgebreid aan bod. Je gaat de maten van een paard goed vastleggen, advies geven over de pasvorm van het zadel en het kiezen van het juiste zadel voor ruiter en paard. Het gebruik van pads en andere zadelonderleggers wordt uitgebreid besproken.

Tijdens de lesdagen zijn er ruim voldoende zadels van diverse soorten en merken aanwezig om mee te oefenen. Enkele lesdagen zijn er gastruiters aanwezig om mee toe oefenen. De module wordt gegeven door een zadelpasser/zadelmaker met meer dan 20 jaar ervaring .

Deze module is heel geschikt voor iedereen die professioneel met paarden te maken heeft zoals dierfysiotherapeuten, fysiotherapeuten, instructeurs, dierenartsen, paraveterinairs, sportmasseurs, osteopaten, hoefsmeden, bitfitters, gebitsverzorgers en ruiters. Deze module duurt 20 weken. De kosten voor deze module bedragen € 900,- (incl. examen).

Zadel 2:

Vullen en oplossen

In deze module staat de vulling van het zadel centraal. Je leert een volledige vulling te vervangen, krijgt uitleg over de constructie van zadels en leert een singelstoot te vervangen. Tijdens de lessen leer je ook een zadel bijvullen waardoor het (weer) goed in balans komt te liggen en aangenaam is voor paard en ruiter.

Bij deze module werken wij met gastruiters om de praktijk te oefenen. Deze module kan alleen gevolgd worden als module zadel I (beoordelen en herkennen) met goed gevolg is doorlopen.

Deze module duurt 20 weken. De kosten voor deze module bedragen € 900,- (incl. examen) exclusief gereedschap en materiaal (zie ‘Kosten’).

zadel bijvullen wol vulling flocking opnieuw vullen zadelpasser

Hoofdzaak

Het belang van een goed passend zadel is heel duidelijk maar hoe zit het met het hoofdstel en het bit? Een goed passend bit en een goed passend hoofdstel dragen in grote mate bij aan de prestatie van een paard.

Het hoofd van een paard bevat heel veel zenuwen en is erg gevoelig. Voor een zadelpasser maar ook voor andere professionals is kennis van een passend hoofdstel en een passend bit een grote meerwaarde. In deze module staan een passend hoofdstel en bit centraal. Deze module leidt niet op tot volleerd bitfitter maar geeft wel voldoende kennis om een klant goed te adviseren over het hoofdstel en het bit.

De module wordt gegeven door een zeer ervaren bitfitter en hoofdstelpasser. Naast anatomie van het hoofd en het gebit gaan we ook kijken naar de invloed van een goed passend hoofdstel en bit op de correcte beweging van een paard. Ook bitloos en de kwaliteit van een goed hoofdstel komt uitgebreid aan de orde. Kortom een onmisbare aanvulling voor zadelpassers, instructeurs, juryleden en fysiotherapeuten en andere professionals.

Deze module duurt vier dagen en de kosten bedragen € 900,-. De les locatie is Vinkega (Friesland).

Tuig 1 & 2

Deze module is voor de specialisatie Tuigpasser. Er is aandacht voor de verschillende bomen, materialen en vullingen. Je leert ook tuigfouten herkennen.

De bouw van het paard en de invloed hiervan op de ligging van het tuig worden beoordeeld. Ook de beweging van het paard voor de wagen en in het tuig komt uitgebreid aan bod. Je leert advies geven over de pasvorm, de maten van het tuig en het kiezen van het juiste tuig bij de discipline en het paard. Bovendien leer je het tuig aan te passen om bestaande problemen op te lossen.

Deze module wordt jaarlijks gegeven en duurt vier dagen (ma t/m do). De kosten voor deze module bedragen € 900,-. Eventuele verblijfskosten zijn niet inbegrepen. De module wordt gegeven in Steenwijk.

tuigpaarden koets tuig leer harnachement zadel hoofdstel

Wil je meer weten over de erkende opleidingen tot zadelpasser, reparateur of zadelmaker?

Vraag dan geheel vrijblijvend de studiegids aan!