Ga naar de inhoud

De opleiding tot zadel- en tuigreparateur bestaat uit diverse modules die je voorbereiden op de praktijk.

Wil jij je verdiepen na de opleiding tot zadelpasser? Word een echte Saddle Professional en volg de opleiding tot zadel- en tuigreparateur. Leer alles over het gereedschap, veelvoorkomende reparaties en maak je eigen producten. Begin klein, herstel scheuren in het leer en maak een hondenhalsband. Uiteindelijk repareer jij volledige zittingen en maak je zelf een hoofdstel of borsttuig.

Risico en veiligheid

Dit is de eerste module van de opleiding tot zadel- en tuigreparateur. Het vak van reparateur of zadelmaker is niet zonder risico. Een goede kennis van de veiligheid in en om de werkplaats is van groot belang om veilig te kunnen werken.

De module wordt gegeven door diverse gastdocenten waaronder een veiligheidskundige die tevens zadelmaker is.

De kosten van deze module bedragen € 400,-. Deze module bestaat uit twee lesdagen en is een verplicht onderdeel van de Opleiding zadel-/tuigreparateur.

zadel en tuigleer repareren harnachement zadelpasser zadelmaker
sterk draad zadel tuig reparatie zadelmaker stikken gereedschap

Leerbewerken en gereedschap

Deze module is het echte begin van de opleiding van zadelreparateur/tuigmaker. Je leert omgaan met de diverse gereedschappen in de werkplaats.

Door het maken van een hondenhalsband wordt je bekend gemaakt met de verschillende leerbewerkings- en naaitechnieken.

De module wordt gegeven door een ervaren zadelmaker. Deze module duurt 10 weken. De kosten voor deze module bedragen € 400,- inclusief de materiaalkosten. Gereedschap dien je van te voren aan te schaffen, hierbij is begeleiding.

Producten maken

Deze module is een belangrijk onderdeel van de opleiding tot zadel-/tuigreparateur, maar is ook zeer geschikt voor een ieder die voor zijn of haar eigen paard, of ander huisdier, een uniek leerproduct wil maken.

Je gaat aan de slag met leder en maakt een halster, een hoofdstel en een martingaal. In deze werkstukken komen alle belangrijke technieken aan de orde. Daarnaast krijg je uitleg over maatvoering, patronen en de verschillende leersoorten en hun toepassing.

Het vak ‘Producten maken’ wordt gegeven door een SMS Qualified Saddler met ruime ervaring. Deze module duurt 4 x 4 vier weken ( ma /tm vrij).

De kosten voor deze module bedragen € 1600,- inclusief examen maar exclusief de kosten voor materiaalgebruik. ‘Producten maken’ wordt gegeven in Vinkega, Friesland. Er zijn overnachtingsmogelijkheden in de buurt (niet inbegrepen).

leer uitsnijden leder zadel tuig reparateur zadelmaker zadelpasser
opmeten paard zadel tuig zadelpasser reparateur zadelmaker

Repareren

Onder leiding van een zadelmaker met meer dan 45 jaar ervaring ga je aan de slag met veelvoorkomende en uitdagende reparaties aan zadel, tuig of hoofdstel.

Denk hierbij aan het (geheel) vervangen van singelstoten inclusief de webbing, losse stiksels herstellen, kniewrongen vastzetten, voor-en achterboom stiksel vastmaken, gespen vervangen, scheuren in de zitting repareren of deze vervangen. Je mag zelf ook werkstukken meenemen om te repareren.

Je krijgt uitleg over de gereedschappen en het onderhoud maar ook over kostencalculaties voor het uitvoeren van reparaties.

Deze module duurt 10 weken en bestaat uit 2 x 2 lesdagen. De kosten voor deze module bedragen € 800,- inclusief materiaalgebruik. Deze module wordt gegeven in Vinkega (Friesland).

Wil je meer weten over de erkende opleidingen tot zadelpasser, reparateur of zadelmaker?

Vraag dan geheel vrijblijvend de studiegids aan!